Dijabetes

- ŠTO JE ŠEĆERNA BOLEST (DIJABETES)?
Šećerna bolest je bolest koja zahvaća endokrini sustav (žlijezde sa unutrašnjim lučenjem i hormoni koje one proizvode), pri čemu gušterača prestaje proizvoditi inzulin ili ga proizvodi premalo ili su stanice vašeg tijela rezistentne na inzulin koji proizvodi.

- INZULIN je hormon koji “otključava” stanice vašeg tijela i omogućuje mu da odmah iskoristi šećer (glukozu) za energiju ili ga spremi kako bi ga iskoristio poslije.

- GLUKOZA u krvi dobiva se iz ugljikohidrata koje uzimate hranom.
Ugljikohidrati se razgrađuju u vašem probavnom traktu i prenose tijelom kako bi se iskoristili kao “gorivo” za energiju koju trebamo u svakodnevnom životu.
Ako nemate dovoljno inzulinu, glukoza u krvi ne može se iskoristiti, pa joj se razina povećava.
Ako se ne liječite, visoka razina glukoze u krvi može uzrokovati dugotrajne zdravstvene probleme. Ipak, kad se vaša šećerna bolest otkrije, odgovarajuće liječenje može sprijećiti razvoj kroničnih komplikacija.

SIMPTOMI
- jaka žeđ
- često mokrenje
- jak umor
- smetnje vida
- gubitak težine
- svrbež genitalne regije ili česte upale sluznice usta
- sporo zacjeljivanje rana

DVA GLAVNA TIPA ŠEĆERNE BOLESTI
- Tip 1 (MLADENAČKI)
- Tip 2
TIP 1 nastaje kad su stanice koje proizvode inzulin u gušterači oštećene ili uništene.Gušterača može i potpuno prestat proizvoditi inzulin.
Liječenje se provodi davanjem injekcija inzulina.

TIP 2 nastaje kad su stanice u tijelu rezistentne na djelovanje inzulina ili gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina.Javlja se uglavnom u srednjoj ili starijoj dobi.Liječenje se provodi dijetom i tjelovježbom, ako to nije dovoljno uvode se tablete a može se pojaviti i potreba za injekcijama inzulina.

3 Responses to Dijabetes

 1. tajib halilovic says:

  Imam sina od dvije i po godine dijabeticara.Secernu bolest je dobio od 16 mjeseci i bio je u vrlo teskom stanju kada je ostao na klinici za djecije bolesti.Tog momenta secer je bio 38,9 za ne povjerovat al srecom pa su ljekari ga uspili stabilizovati.Sad je dobro navikli smo se na inzuline i ja i on,dobro podnosi terapiju

  • renata says:

   Drago mi da ste nam se javili i da ste se dobro snašli sa šećerom .
   S vremenom bih trebalo biti sve lakše kad steknete više iskustva naučite uspješno živjeti sa dijabetesom.Naše priče su vrlo slićne vašoj ali imamo dobru medicinsku skrb pa ide nekako.Hrabro naprijed i nedajte se!!!

 2. Mihajlo says:

  Pozdrav . Prije svega zelim da vam iskazem zahvalnost na fenomenalnom clanku koji sam u zadnje iscitao . Samo naprijed produzite i dalje da nas usrecujete svojim prikazima . Mislim da vam je druga polovina teksta najbolja i sigurno razjasnjava citavu temu. Predlozio bih vam da nam priredite jos vodica slicnog tipa i da nam date jos dobrog materijala propracenog videom. Pozdrav za za sve iz Sokoca

Odgovorite